Kas būs ģeodēzija? Tieši ar doto terminu mēs saskaramies vienīgi tad, kad mums būs vajadzīgs pasūtīt jebkādus zemes uzmērīšanas darbus. Ģeodēzija ir milzīga zinātnes nozare, kura izmantojot metodes ko pielieto mērniecība, pēta zemes formas kā arī identificē tās lielumu.

Un šī zinātne iedalās daudzās dažādākās nozarēs, piemēram, topogrāfija, ko bieži vien vienkārši sauc – mērniecība. Šīs nozares ir ļoti svarīgas, lai apjaustu zemes robežas un arī valsts lielumu. Droši vien visi atcerās no ģeogrāfijas stundām tādu lietu, kā topogrāfiskais plāns, tas viss palīdz izprast robežas un apjomus.

Vairāk uzzini – https://www.geodezists.lv/

Ģeodēzija un tās galvenās daļas

Droši var izcelt tādas ģeodēzijas nozares kā topogrāfija, kura jau ir inženierzinātnes mērniecība un zemes virsmas apraksts, ko izvēlās būvniecībā un kas, ietver sevī pašu darba organizāciju un tehnoloģijas nianses, lai atrisināt dažādas celtniecības problēmas. Hidrogrāfija ir ģeodēzija, kas pēta ūdeni. Izmantojot aerofotogrāfiju tiek veidotas kārtis, savukārt kadastrālā uzmērīšana jau ir nozare kas novērtē un uzskaita dabas resursus un inženiertehnisko darbību. Mērnieks jebkurā no tām pielieto dažādas iekārtas, tādas kā lāzerskenēšana vai 3d skenēšana, lai izmērījumi būtu precīzāki. Pie mums Latvijā ir gan zemes kadastrs, kur apvienoti visi īpašumi, dati par to lielumu un saimniekiem, un meliorācijas kadastrs, kurā tomēr ir valsts objekti, kā piemēram, ūdensnotekas un arī sūkņu stacijas.

Mērnieks, pie kura drīkst tikt pasūtīta lielā kadastrālā uzmērīšana

Nav īsti svarīgi kādi tieši pakalpojumi būs nepieciešami, vai tie varētu būt jauns robežu plāns, jebkāda tipa zemes ierīcības projekti, kadastrālā uzmērīšana vai arī tāda lieta kā topogrāfiskais plāns, būs vajadzīgs kvalificēts Latvijas mērnieks, kas zina savu darbu. Mērnieks ir tāds speciālists, kurš zina ne tikai ģeogrāfiju vai fiziku, bet arī, piemēram, modernas tehnoloģijas, kā arī var strādāt ar tādām lietām kā lāzerskenēšana un 3d skenēšana. Kad tiks sūtīta topogrāfija cena protams spēlē ne mazāk būtisku lomu, tā kā tā nedrīkst būt ļoti zema, bet, ņemot vērā tirgu, jāskatās vidējais rādītājs.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *