Kas tieši būtu ģeodēzija? Ar doto jautājumu mēs saskaramies tikai tad, kad mums ir vajadzīgs veikt jebkādus zemes uzmērīšanas darbus. Ģeodēzija ir tik milzīga zinātnes nozare, kura lietojot metodes ko pielieto mērniecība, analizē zemes reljefa formas kā arī nosaka tās lielumu.

Un tā zinātne iedalās daudzās dažādākās nozarēs, piem., topogrāfija, ko vel sauc konkrēti – mērniecība. Šīs nozares ir ļoti svarīgas, priekš tam, lai izprastu zemes robežas un arī valsts lielumu. Bez šaubām atceraties no ģeogrāfijas stuntām tādu lietu, piemēram, kā topogrāfiskais plāns vai robežu plāns, viss kopumā ļauj izprast robežas un lielumus.

Uzzini vairāk – https://www.geodezists.lv/

Topogrāfija kā arī ģeodēzija, kaut kas ir vēl?

Nenoliedzami, ka pati ģeodēzija jau ir salīdzinoši liels termins, un katrām vajadzībām bija izcelti konkrētas tās daļas, mēģinot īstenot iecerēto. Ir izcelta augstākā ģeodēzija, kur tad mērnieks realizē mērījumus visas zemes apmēros, nākamā jau ir zemākā jeb topogrāfija, kas ir mērniecība, lai noteiktu tuvu punktu savstarpējo attālumu un lielumu. Nav noliedzams, ka ir vēl kartogrāfija un ari inženierģeodēzija, kurā kartogrāfija palīdz veidot kartes, bet otrā tiek pielietota būvniecībā un citos procesos. Pie mums ir zemes kadastrs, kur, pēc tāda procesa kā kadastriālā uzmērīšana veikšanas, tiek apvienota informācija par zemes īpašumiem un apmēriem, un eksistē meliorācijas kadastrs, kurā jau dati ir par dambjiem un ūdensnotekām, sūkņu stacijām, drenāžas sistēmām valsts līmenī.

Būs nepieciešams robežu plāns? Konkrēti pie kā var griezties?

Vajadzīgs veikt celtniecības darbus un līdz ar to nepieciešami detalizēti plānojumi un zemes ierīcības projekti? Jums jāatrod tāda tipa Latvijas mērnieks, kas piedāvā cilvēkiem pilnu kvalificētu palīdzību un ir atbilstoši kvalificēts, jo mērniecība ir tieša zinātne, kas prasa lielu vērību. Ja ir vajadzīgs jauns robežu plāns, ko prasa zemes kadastrs, šajā gadījumā Jums arī nepieciešams mērnieks. 3d skenēšana un lāzerskenēšana ļauj pat skenēt objektus, ko ir jārestaurē. Brīdī, kad cilvēks atnāk pie tādas lietas, ka viņam nepieciešama topogrāfija cena šim procesam nemaz nav diezgan zema, jo Latvijas mērnieks veic lielu apjomu kvalificēta darba. Taču ieteicams salīdzināt dažus mērītājus, mēģinot atrast labāko variantu. Un protams, ka labs Latvijas mērnieks jau ir profesionāls ar daudzu gadu pieredzi.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *