Kad tika izgatavotas lēcas acīm, tad pilnīgi pārvērtās cilvēku uztvere par to, kā var koriģēt redzi. Pacienti, kas slikti redz tālu vai tuvumā, var arī bez bailēm braukt, nodarboties ar sportu, peldēties kā arī saredzēt dažādus afišas un citus uzrakstus, nenēsājot brilles. Taču kā tad kontaktlēcas parādījās?

Tas laikam liekas ne visai ticami, bet mēģinājumi izveidot lēcas acīm bija tiešām jau uzsākti 16. gs. pašās beigās un tas bija paša Leonardo da Vinči izmēģinājums. No tā palikušajos arhīvos ir 1508. gada skices, kur aprakstīta ierīce, kas domāta redzes koriģēšanai. Pierakstos aprakstīts, kad savdabīga lēca jāuzliek tieši uz acs un tā palīdz redzēt. Mūsdienās zinātnieki jau ir pilnībā pārliecināti, kad konkrēti šis Leonardo izgudrojums kļuva par šodienas lēcas paraugu.
Taču Leonardo izgudrojums tad nesaņēma atzinību un gandrīz 400 gadus bija aizmirsts. Tikai 1887.g. vācu stikla pūtējs F. Müllers pielietoja Leonardo ideju. Tika radītas sava veida protēzes, kas bija ar acs veidolu. Lēcas daļa, kas atrodas virs acs baltuma, bija izgatavota no balta stikla, taču daļa, kura ir virs zīlītes – no caurspīdīga.
Un tad pa īstam liels sasniegums bija, kad K.Tauhey 1947. gadā izgatavoja pirmās lēcas ar nelielu diametru, kas aptvēra tikai acs radzeni un bija izgatavotas no pvc, un nemaz neildzinājās stikla lēcām. Vēlāk kontaktlēcas palika tādas, kādas tad tās mēs zinām šobrīd.

Savukārt mūsdienās pat iespējams nopirkt kontaktlēcas internetā, protams, ja Jūs zināt, kāda veida lēcas vajadzīgas. Bet ir arī tāda tipa kontaktlēcas interneta veikals, kurā pieejami acu ārsti, kuri var arī pārbaudīt acis kā arī izrakstīt receptes. Viss attīstās un paliek ērtāks. Pie tam, ja agrāk pirmās kontaktlēcas bija ļoti dārgas, taču šobrīd lēcas cena patīkami izbrīna.

Lasīt vairāk – https://www.diena.lv/raksts/citi/reklamraksti/ka-pasargat-acis-darba-ar-datoru-14248263

Kam tieši vērst pastiprinātu uzmanību, kad tiek pirktas kontaktlēcas?

Tagad pastāv ne tikai viens kontaktlēcas interneta veikals, kura piedāvājumā pastāv tiešām dažnedažādas lēcas acīm. Pašas kontaktlēcas var atšķirties ne tikai pēc cietuma, mērķa, krāsas, nēsāšanas termiņa, un arī lēcas cena ir ļoti atšķirīga. No kā tad šis viss būs atkarīgs?

Pirmkārt, kāds tieši kontaktlēcu veids būs meklēts – cietās vai arī mīkstas lēcas.
Mīkstas kontaktlēcas jau ir visizplatītākais veids. Viņas tiek domātas cilvēkiem ar tuvredzību, astigmātismu vai senilu hiperopiju. Šī veida lēcas acīm izmanto arī medicīniskiem nolūkiem, piemēram, ja būs nepieciešams ielikt acī zāles vai aizsargāt tās, lai paātrinātu dzīšanas procesu. Cietās kontaktlēcas oftalmologi izraksta, ja pacientam jau ir pašas radzenes formas izmaiņas, ko nevarēs uzlabot ar mīkstām lēcām. Šīs izmaiņas ir, piemēram, astigmātisms.

Lēcas varētu iedalīt pēc nēsāšanas ilguma. Vienas dienas lēcas acīm parasti tiek liktas no rīta, bet izņemtas naktī, elastīgās, kas ļauj gulēt vienu vai divas naktis lēcām esot acīs. Tiek izlaistas arī ilgstošas nēsāšanas, kur kontaktlēcas varētu nēsāt līdz pat 6 dienām pat neizņemot tās un visbeidzot, nepārtrauktās, kuru nēsāšanas režīms varētu būt līdz pat 30 dienām.

Pastāv vēl krāsainās lēcas internetā, kuras izmaina Jūsu acs krāsu un pat dažādu zīmējumu kontaktlēcas, ļaujot Jums palikt, kā piemēram, par raganu vai vampīru.

Nenoliedzami, kad kontaktlēcas cenas ir atkarīgas no dažādiem iemesliem, kā no nēsāšanas ilguma, tā arī cietuma un kādam tieši mērķim tās ir domātas. Taču visu laiku, pērkot kontaktlēcas internetā, iespējams salīdzināt produktus pie vairākiem pārdevējiem un atrast savējo.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *