Vislabāk un racionālāk ir par kurināmā sagādi parūpēties jau vasaras sākumā. Tas ir īstais brīdis, kad saprast kādi uzlabojumi nepieciešami apkures sistēmai, kā arī kurināmais tiek pārdots par izdevīgākām cenām nekā rudenī vai pašā ziemas plaukumā.

Pavasara beigas un vasaras mēneši ir labākais laiks kad iegādāties malku nākošajai apkures sezonai, lai būtu laiks to izžāvēt. Arī brikešu un granulu iegādāšanās šajā laikā ir izdevīga, jo tiek piedāvātas akciju cenas un pat bezmaksas piegāde! Briketes var būt laba alternatīva krāsns kurināšanai, ja nav iespēja iegādāties malku savlaicīgi, lai tā izžūtu.

SILTUMSPĒJĪGS KURINĀMAIS 21.GADSIMTĀ.
Ļoti daudz ko apkures materiāla izvēlē nosaka apkures sistēmas veids. Ja krāsns kurināšanai var izmantot briketes un malku, tad granulas nebūtu ieteicams bērt parastā krāsnī. Kā izlemt par labu vienam vai otram apkures materiālam? Protams, vispirms jāsaprot, ka kurināmajam ir jābūt sausam – gan briketēm un granulām, gan malkai. Ja izvēlaties briketes vai granulas, tad jāraugas, lai tās būtu blīvi sapresētas un nedalītos. Vienkāršāk sakot – ja brikete nokrītot pie zemes sašķīst, tā nav labas kvalitātes. Tas ir tādēļ, ka ne tik blīvi presētas briketes ātrāk izdeg un netur siltumu. Cena briketēm un granulām par tonnu ir vidēji 120 eiro, malkas krava maksā līdzīgi, taču tā vēl ir jākrāmē un jāžāvē, savukārt briketes un granulas tiek piegādātas jau mitrumnecaurlaidīgos maisos un gatavas tūlītējai izmantošanai. Jāņem vērā arī brikešu forma, jo kantainas briketes gruzdēs ilgāk, kā apaļas. Kurinot krāsni ar briketēm būs nedaudz jāpiešaujas, lai to nepārkurinātu, jo to siltumspēja ir pusotru reizi lielāka. Jāpiemin vēl viena, ne mazāk svarīga brikešu īpašība – kurināšana laikā neaizsērējas dūmvads.

KOKSKAIDU BRIKETES KĀ ALTERNATĪVS KURINĀMAIS MĀJOKĻOS.
Ja par savu kurināmo izvēlaties granulas, tad būs nepieciešams uzstādīt granulu apkures katlu. Briketes ir universālākas, jo ar tām var kurināt arī krāsni un kamīnu. Presētās briketes un granulas un to apkures katlu sistēmas mūsdienās ir ērtāks risinājums telpu apkurei ziemā. Kādēļ? Jo apkures katli ir jāuzpilda vidēji reizi nedēļā, taču krāsnis un plītis jākurina katru dienu, principā visas dienas garumā. Laikos, kad mājsaimniecībā vienmēr atradās kāds, kuram uzticēt kurinātāja pienākumus, tas bija viegli, taču mūsdienās, atbraucot mājās no darba, reti kuram vēl ir vēlme stundām kurināt krāsni, lai sasildītu mājokli.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *