Šodien ikviens jau ir informēts par ziedošanas iespējām. Statistiski var teikt, ka ikviens mūsu valsts cilvēks jau ir veicis ziedojumus, metot atlikumu pie kasēs izvietotajām ziedojumu kastītēm, pārskaitot tieši uz labdarības vākšanas kontu un nosūtot īsziņu. Sevišķi dāsni tika uzsākts vākt ziedojumus Ukrainas valsts palīdzībai, lai palīdzētu Krievijas izraisītā kārā cietušajiem cilvēkiem. Patlaban ziedot ir jau vienkārši, kā arī iespējams atlasīt, kam tad gribat sniegt palīdzību.

Biežāk dažnedažāda varianta atbalsts var tikt realizēts izmantojot dažnedažādu palīdzības fondu vai organizāciju darbību. Cilvēkiem tāda veida ziedošanas iespēja parasti ir skaidra un vienlaicīgi vienkārša. Ziedojot caur pārbaudītu organizāciju, jau ir skaidrs, ka līdzekļi katrā ziņā nonāks pie tā, kam tas nepieciešams. Kā tieši tiek īstenota ziedojumu pārdale vai kam tad tiks ziedots, lasīt vairāk var tālāk.

Palīdzība – kā tieši notiek?

Kā bija minēts, Latvijā labdarība īstenojas ļoti dažādos veidos un virzienos. Sniedz atbalstu cilvēki pat ar pašu darbu, kā piemēram, ja nepieciešami skolotāji nometnē īpašiem bērniem vai meklējot dāvanas. Tāds darbs tiek saukts jau par labprātīgo darbu, tā kā samaksa par to netiek izmaksāta. Ļoti liels skaits var tikt sakrāts, izmantojot krājkases tirdzniecības centros, šodien tādējādi arī vāc palīdzu Ukrainai. Visērtāk ziedot ir caur lielām organizācijām, piemēram, ziedot.lv mājas lapa. Šīs organizācijas mājas lapā būs ļoti daudz veidu kam ziedot – ziedošana sirmgalvjiem, atbalsts medicīnai, ārkārtas situācijās un vēl citi varianti. Ikkatrs labdarības fonds Latvijā realizē kādu projektu, vēlāk par rezultātiem var iepazīties fondu mājas lapās. Bez ziedošanas fondiem, pastāv dažādu turīgo cilvēku izveidotie fondi, piemēram, Avena labdarības fonds. Šeit netiek savākti cilvēku ziedojumi, bet tajā pat brīdī Avena kungs, izmantojot šo fondu, par saviem līdzekļiem īsteno dažādus labdarības pasākumus, kuros ir iekļauts atbalsts bērniem, zinātnei vai kultūrai, kā piemēram, ikgadu īstenotais Rīga Jūrmala festivāls.

Kādas tieši iestādes mūsu valstī nodarbojas ar ziedošanu?

Mēs visi jau zinām, kādā veidā iespējams ziedot un cik dažādos variantos. Kaut gan kā tad īsti atšķirt īstu labdarības fondu un viltus organizācijas? Pats galvenais ar ko atšķiras savā starpā labdarības fons ir tas, ka šī nav ienākumu organizācija, bet tika veidota pamatojoties uz sponsora naudu. Savukārt, ziedojumu sabiedrība, kura dibināta ziedojumu vākšanai, jau ir organizācija, kur saņem ziedojumus un novirza tos saskaņā ar plānu. Bez šaubām, vēlāk par to ir jāatskaitās. Skatoties to vietu, kurā var ziedot, ir rekomendējams, lasīt onlainā klientu atsauksmes. Jo, piem., neskaitāmās lapas, kurās kāds lūdz pēc palīdzības, visbiežāk ir melīgas. Tādēļ pirms tam, kā skaitīt skaitīt kaut kur savu naudu, labi pārbaudiet tā patiesīgumu. Visbiežāk ziedošanas projektus īsteno pašvaldības, dažādi uzņēmēji, volantieru iestādes. Latvijas teritorijā viennozīmīgi cilvēki ir aktīvi uz ziedošanu. Pievēršoties fondiem, P.Avena fonds, nebūs vienīgais Avena kunga labdarības darbības virziens. Pēc Dienas datiem miljardieri Mihails Fridmans, kā arī P.Avens Ukrainai ziedojuši 150 miljonus EUR, turklāt viņi palielinās Ukrainas bankas kapitālu līdz miljardam eiro. Tādi piemēri ļauj ticēt, ka labdarība dzīvos vienmēr un arī ikviens no mums spēs izlīdzēt viens otram.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *