Brīdī, kad tika izgatavotas lēcas, tajā brīdī pilnībā pārvērtās indivīdu izpratne par to, kā var koriģēt redzi. Tālredzīgie un tuvredzīgie pacienti jau var droši braukt ar mašīnu, sportot, peldēt un saredzēt dažāda veida afišas un citus uzrakstus, nenēsājot brilles. Bet kā kontaktlēcas radās?

Droši vien tas liekas ne visai ticami, taču mēģinājumi izveidot lēcas acīm bija tiešām jau sākti sešpadsmitā gadsimta pašās beigās un tas bija paša Leonardo da Vinči izmēģinājums. No tā palikušajos arhīvos bija 1508.g. skices, kur attēlota ierīce, kas paredzēta redzes koriģēšanai. Pierakstos aprakstīts, kad savdabīga lēca jāuzliek uz acs un tā palīdz redzēt. Mūsu laikmetā zinātnieki ir pārliecināti, kad tieši dotais da Vinči izgudrojums pārtapa jau par šodienas lēcas prototipu.
Tomēr da Vinči izgudrojums tajā laikā nedabūja atzinību un gandrīz četrsimt gadus tika aizmirst. Vienīgi 1887.g. vācu stikla pūtējs Frīdrihs Müllers pielietoja Leonardo ieceri. Tika radītas sava veida protēzes, kas atdarina acs veidolu. Tā lēcas daļa, kas atrodas virs baltuma acij, bija no balta stikla, bet daļa, kas ir virs pašas zīlītes – no caurspīdīga.
Un tad pa īstam liels sasniegums bija, kad K.Tauhey 1947.g. izgatavoja pirmās kontaktlēcas ar nelielu diametru, kurš apklāja tikai radzeni, šīs kontaktlēcas tika taisītas no plastmasas, un nemaz nelīdzinājās stikla lēcām. Vēlāk kontaktlēcas pārtapa par tādām, kādas tās pazīstam tagad.
Un mūsdienās pat var iegādāties kontaktlēcas internetā, bez šaubām, kad ir zināms, kāda veida Jums vajadzīgas. Bet eksistē pat tāda tipa kontaktlēcas interneta veikals, kurā ir ārsti, kas var arī pārbaudīt klientu acis un izrakstīt lēcas acīm. Viss attīstās un paliek ērtāks. Turklāt, ja pirms tam pirmās lēcas bija diezgan padārgas, tad šodien šeit kontaktlēcas cenas patīkami izbrīna.

Lēcas un vēl to atlases kritēriji

Patlaban eksistē ne tikai viens kontaktlēcas interneta veikals, kur piedāvājuma klāstā pastāv tik ļoti atšķirīgas lēcas acīm. Pašas kontaktlēcas varētu atšķirties viena no otras ne tikai pēc cietuma, mērķa, krāsas, valkāšanas ilguma, pie tam arī pati lēcas cena ir ļoti dažāda. No kā tieši šis viss būs atkarīgs? Pirmkārt, kāds tieši lēcu tips būs meklēts – cietās vai mīkstās kontaktlēcas.
Mīkstās lēcas jau ir visizplatītākais tips. Tās ir domātas klientiem ar tuvredzību vai tālredzību, astigmātismu vai senilu hiperopiju. Šī veida lēcas acīm izmanto arī medicīniskiem nolūkiem, piemēram, ja būtu nepieciešams ievietot acī zāles vai pildīt aizsargājošo funkciju, lai paātrinātu dzīšanu. Savukārt, cietās lēcas oftalmologi izraksta, kad pacientam ir radzenes formas deformācija, kuras nevar uzlabot ar mīkstām lēcām. Šīs izmaiņas ir, piemēram, astigmātisms.
Kontaktlēcas varētu iedalīt pēc valkāšanas termiņa. Viendienas lēcas acīm tiek ievietotas no rīta, bet izņemtas naktī, elastīgās, kuras ļauj gulēt vienu vai divas naktis lēcām esot acīs. Ir vēl pagarinātās darbības, kur tad lēcas var izmantot līdz 6 dienām pat neizņemot tās un pēdējais, nepārtrauktās lēcas, kur valkāšanas režīms var būt līdz pat mēnesim.
Pastāv vēl krāsainās lēcas internetā, kuras maina klienta acs krāsu un pat dažādu zīmējumu kontaktlēcas, ļaujot pārvērsties, kā piemēram, par vilku vai pat vilkaci. Bez šaubām, kad lēcas cena būs atkarīga no dažādiem iemesliem, gan no valkāšanas ilguma, tā arī cietuma un kādam mērķim tās ir paredzētas. Bet visu laiku, pērkot kontaktlēcas internetā, var salīdzināt preces pie dažādiem pārdevējiem un tad veikt savu izvēli.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *