Ne tikai kolagēns, bet visi ķermenī atrodamie proteīni, spēlē noteicošo lomu cilvēka ķermenī un bioķīmiskajos procesos. Tas ir atrodams jebkuras dzīvas būtnes šūnas, īpaši daudz skrimšļos un kaulos. Kolagēna sintēze cilvēka ķermenī notiek nepārtraukti, taču pēc 30 gadu vecuma palēlinās un cilvēka ķermenis vajadzīgo daudzumu ņem no uzkrātajām rezervēm, tādēļ kolagēna papildus uzņemšana ir svarīga tieši pēc 30 gadu sasniegšanas.

Veikalu plauktos kolagēnu varam atrast pievienotu dažādiem funkcionālās pārtikas produktiem, kosmētiskajiem un higiēnas līdzekļiem, kā arī aptiekās un internetā, uztura bagātinātāja formā, taču to var uzņemt arī ar pārtiku.

Ieskaties te – kolagēns matiem!

VAI KOLAGĒNS ATTIECAS TIKAI UZ ĀRĒJĀ IZSKATA UZLABOŠANU?

Varētu pat apgalvot, ka proteīni ir ķermeņa galvenā sastāvdaļa un balstviela. Kolagēns ir tas proteīns, ko varam atrast ne tikai mūsu ķermenī, bet ko arī uzņemam ar pārtiku, varam nopirkt kā uztura bagātinātāju, izmantot pievienotu kosmētiskajiem līdzekļiem. Ķermenī atrodami daudz un dažādi proteīni, no kuriem 35% sastāda tieši kolagēns. Kolagēns ir nepārprotami viens no galvenajiem proteīniem ne tikai cilvēku, bet arī dzīvnieku ķermenī. Organismā kopumā ir 28 dažādi kolagēnu tipi, kas atrodas atsevišķās ķermeņa daļās un atbild par šūnu pareizu attīstību un funkcionēšanu. Pirmā tipa kolagēns ir atrodams pat radzenē un dažādos iekšējos orgānos. Acs stiklveida ķermenī un skrimšļos ir atrodams otrā tipa kolagēns. Ādā un asinsvadu sieniņās ir atrodams trešā tipa kolagēns. Kolagēns aktīvi ķermenī tiek ražots līdz 25 gadu vecumam, taču pēc tam, ražošanas tempi mazinās un organisms pārtiek no uzkrātajām rezervēm, kas agri vai vēlu izsīkst un tiek saražots mazāk kā nepieciešams patērēšanai. Tieši šī iemesla dēļ, kolagēns kā uztura bagātinātājs, ir ieteicams visiem, kuri sasnieguši vismaz 25-30 gadu vecumu.

KĀ KOLAGĒNU PAPILDUS UZŅEMT AR PĀRTIKU?

Kolagēna sintēze notiek augu un dzīvnieku valsts produktos. Dzīvnieku un zivju organismos atrodamais kolagēns tiek hidrolizēts un pārstrādāts uzņemšanai kā uztura bagātinātājs. Kolagēns tiek iegūts no subproduktiem, kauliem un skrimšļiem, jo tieši šeit kolagēns ir atrodams visvairāk. Kolagēns ir atrodams arī ikdienas pārtikas produktos, ko var viegli pagatavot vai atrast veikalos, tostarp, arī dažādās piedevās un pat kakao.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *