Ja tiek plānota mājas celtniecība vai jau esošās renovācija, nedrīkst aizmirst par pievadu un komunikācijsistēmu tehniskā stāvokļa novērtējumu. Ņemot vērā to, ka visas komunikācijas sākot ar kanalizāciju un beidzot ar elektrību, tiek ieraktas zemē, tad par to funkcionētspēju ir jāpārliecinās laikus, lai pēcāk nerastos lieki izdevumi un problēmas.

Kanalizācija te ir viena no galvenajām komunikācijām, kas jāizbūvē jebkurā mājoklī. Ir iespējams izvēlēties starp dažāda veida kanalizācijas un notekūdeņu apsaimniekošanas iekārtu uzstādīšanu.

SEPTIĶIS VAI BIOLOĢISKĀ ATTĪRĪŠANAS IEKĀRTA?

Bio kanalizācijas gala produkts ir tehniskais ūdens, kas ir attīrīts un to var droši izmantot otrreiz, piemēram, dārza laistīšanā vai kādam citam mērķim. Bioloģiskā attīrīšanas iekārta ir parocīga ne tikai tādēļ, ka veic notekūdeņu pārstrādi, bet arī tādēļ, bioloģisko attīrīšanas iekārtu apkope neprasa lielus ieguldījumus un jāveic tikai dažas reizes gadā. Lai savā īpašumā ierīkotu septiķi, ir jānoskaidro dažas nianses pašvaldībā sakarā ar gruntsūdeņu līmeni. Ja ir iespējams pieslēgties centrālajam kanalizācijas tīklam, tad lieliski, taču tālāk visu nosaka tas, cik tālu atrodas centralizētais kanalizācijas vads (ideālā gadījumā 200 metri) un vai šī pieslēguma caurule netraucēs citu komunikāciju sniedzēju pieslēgumiem. Lauku rajonos ar to ir sarežģītāk un jālemj par septiķa vai bio kanalizācijas izveidi savā īpašumā.

KAS REGULĒ SEPTIĶU UN BIOLOĢISKĀS KANALIZĀCIJAS IZVEŠANU?

Ierakt zemē septiķi var tajās Latvijas apdzīvotajās vietās, kurās ir zems gruntsūdeņu līmenis. Ja jūsu apdzīvotajā vietā ir augsts gruntsūdeņu lielums, tad bioloģiskā attīrīšanas iekārta ir labākais risinājums. Daudzi vēlas zināt, kāda ir atšķirība. Pirms sniedzam atbildi, jāpiemin, ka katram īpašuma un projekta veidam piemērota kanalizācijas sistēma ir jāizplāno laikus. Septiķiem ir divi vai trīs rezervuāri, kuros notiek visa ūdens un blakusproduktu uzglabāšana. Pirmajā rezervuārā nonāk ikdienas sadzīves notekūdeņi ar visu saturu, kas tālāk notek otrajā tvertnē. Septiķu tīrīšanu veic asenizācijas pakalpojumu sniedzēji. Šāds risinājums ir lieliski piemērots nelielām privātmājām vai vasarnīcām. Septiķis jātīra ne ne retāk kā reizi gadā, jo septiķa saturs ir kaitīgs apkārtējai videi. Savukārt bioloģiskajās attīrīšanas iekārtās dzīvo baktērijas, kas pārtiek no notekūdeņos esošajām organiskajām vielām, tādējādi to attīrot un padarot lietojamu atkārtoti.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *